Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Tävlingar i vintersporter säsongen 2023/2024

Med vintern annalkandes tar vi en titt på de olika typer av vintersporter som det tävlas i under vintertid. Många gillar att kombinera sin skidresa eller vintersemester med möjligheten att se världseliten tävla i olika sporter, och vi listar här sporter som kan vara intressanta att se på plats, och nämner även några skidorter där ni kan göra detta.
Alpin skidåkare i alpina världscupen

Alpina världscupen

Om man vill kombinera sin skidsemester med att se tävlingar i vintersport är det oftast den alpina världscupen som är det som lockar mest, det vill säga tävlingar i slalom, storslalom, störtlopp, super-G och kombination. Premiären för den alpina världscupen hålls, som brukligt nuförtiden, i österrikiska Sölden 28 till 29 oktober, med andra ord nu i helgen. Damerna är först ut på lördagen med storslalom och på söndagen tävlar herrarna i storslalom. Tävlingarna avslutas i Saalbach med en veckas tävlingar mellan 16 och 24 mars, och 9 till 10 mars har man chans att se damerna tävla i slalom och storslalom i svenska Åre. Söker ni någon skidort i Alperna där ni skulle kunna kombinera er skidresa med tävlingar i alpina världscupen hittar ni hela schemat här.

I världstoppen är det Marco Odermatt som är den stora stjärnan på herrsidan. Han har vunnit den totala världscupen två säsonger i rad, och han är också stor favorit att ta hem titeln även denna säsong. Främsta utmanare är de tre norrmännen Henrik Kristoffersen, Lucas Braathen och Alexander Aamodt Kilde, samt österrikaren Marco Schwarz.

På damsidan är det så klart amerikanskan Mikaela Shiffrin som är favoriten. Hon har totalt 88 världscupsegrar och gick förra säsongen om Ingmar Stenmark i antal segrar, ett rekord som Stenmark hade med 86 segrar. Hon har vunnit den totala världscupen de två senaste säsongerna, och hon har vunnit den fem gånger totalt.

Tyvärr är inte Sverige den stora nation inom alpin skidåkning som vi i perioder varit. Dagarna när man kunde se Ingemar Stenmark, Pernilla Wiberg och Anja Pärson tävla och veta att det fanns svenskar som hade chans att vinna känns långt bort. De svenskar som har störst chans att hamna på pallen någon eller några gånger denna vinter är primärt Sara Hector som skulle kunna åstadkomma något i slalom eller storslalom. Det är med andra ord ganska höga odds på att någon svensk eller svenska vinner något denna vinter.

Längdskidåkning

Längdskidåkningen är en annan väldigt populär vintersport för oss svenskar, och det är också en sport vi har betydligt mer framstående utövare i jämfört med den alpina skidåkningen. Världscupen i längdskidåkning startar denna säsong i finska Ruka mellan 24 till 26 november, och följs därefter upp med tävlingar i Gällivare samt Östersund de två första helgerna i december. Sverige är även värd för avslutningen av världscupen som går av stapeln 15 till 17 mars i Falun.

På herrsidan är det norsk dominans inom längdskidåkningen. Den stora stjärnan idag är Johannes Høsflot Klæbo som vann världscupen i sprint förra säsongen, och även den totala världscupen. Världscupen i distans vanns av en annan norrman, Pål Golberg med Klæbo på andra plats och en tredje norsk, Didrik Tønseth, tog brons. De svenska hoppen står idag framför allt till Calle Halfvarsson och William Poromaa som båda lyckades placera sig på pallen förra säsongen.

På damsidan ser det betydligt bättre ut med svenska ögon mätt, och framför allt i sprint. Maja Dahlqvist har vunnit världscupen i sprint de två senaste säsongerna och även Jonna Sundling, Emma Ribom och Linn Svahn är med i den absoluta toppen och svenskorna utmanas i första hand av norskan Kristine Stavås Skistad samt schweiziskan Nadine Fähndrich. På distans är det Frida Karlsson, Ebba Andersson och Jonna Sundling som räknas bland världens bästa skidåkare, och främsta utmanare till svenskorna är förra säsongens vinnare av världscupen på distans, finskan Kerttu Niskanen, amerikanskan Jessie Diggins samt norska kusinerna Heide Weng och Tiril Udnes Weng. Jämnheten bland damerna gör det intressant att satsa pengar på vinnaren, och vill ni göra detta finner ni här olika vintersport odds.

Skidskytte

Skidskytte är lite extra i fokus denna säsong då VM kommer att hållas i tjeckiska Nove Mesto mellab 7 till 18 februari. Tävlingarna i världscupen börjar dock den 26 november i Östersund och avslutas i kanadensiska Canmore 17 mars. En skidort där ni kan se tävlingar i är schweiziska Lenzerheide 15 till 17 december.

På damsidan har vi idag gott om duktiga skidskyttar där primärt Hanna Öberg och Elvira Öberg räknas som stora medaljhopp, men även Anna Magnusson och och Linn Persson räknas till världseliten. Förra säsongens totala världscupvinnare var fransyskan Julia Simon och andra världsstjärnor är tyskan Denise Herrmann-Wick, italienskorna Lisa Vittozzi och Dorothea Wierer, norskan Marte Olsbu Røiseland samt österrikiskan Lisa Theresa Hauser.

Om det är jämnt i toppen av världseliten på damsidan är det tvärtom på herrsidan. Norrmannen Johannes Thingnes Bø är totalt dominerande och han vann 16 av de 21 individuella tävlingarna i världscupen förra säsongen, plus tre av fyra guld i VM i Oberhof. Bland svenskarna är det Martin Ponsiluoma som räknas i toppen primärt, men även Sebastian Samuelsson är med däruppe. Samuelsson hade ett fantastiskt VM med ett guld och två brons, men lyckades sämre i världscupen förra säsongen.

Backhoppning

Backhoppning är en gren som vi tyvärr har få svenska framgångar i. Vår bästa svenska backhoppare är utan tvekan Jan Boklöv som vann världscupen säsongen 1998/1999 med sin på den tiden revolutionerade V-stil, något som numer är standard inom backhoppningen. Vinnare av världscupen förra säsongen var norrmannen Halvor Egner Granerud, och på damsidan vann österrikiskan Eva Pinkelnig.

Världscupen i backhoppning 2023/2024 startar i finska Ruka 24 november och avslutas i slovakiska Planica 21 till 24 mars 2024. Självklart hålls också den klassiska nyårshelgens backhoppning i Garmisch-Partenkirchen också, och förutom där kan ni även se backhoppning på till exempel skidorterna Engelberg 15 till 17 december och polska Zakopane 19 till 21 januari.

Freestyle

Skidåkningsformen freestyle är fortfarande en gren som växer men som inte riktigt slagit igenom hundra procent hos allmänheten, men de flesta människor uppskattar verkligen tävlingarna när man ser dem på plats. Freestyle delas upp i sex olika grenar: halfpipe, big air, slopestyle, skicross, puckelpist samt aerials.

Världscupen i freestyle säsongen 2023/2024 startar den 5 december i franska Val Thorens och avslutas i svenska Idre 22 till 24 mars. Andra populära skidorter som huserar världscuptävlingar i fresstyle är de schweiziska skidorterna Arosa (11-12 december), St. Moritz (27-28 januari) och Veysonnaz (15-17 mars) samt italienska Alleghe (21 januari till 3 februari).

Duktiga svenska freestyleåkare som är med i världstoppen på herrsidan är Walter Wallberg i puckelpist samt Erik Mobärg i skicross och Oliwer Magnusson i big air. På damsidan har vi dock vår största svenska stjärna som är Sandra Näslund, tävlandes i skicross. Hon har vunnit fyra VM-guld och 37 individuella tävlingar i världscupen.
Snowboardåkare i tävling

Snowboard

Även tävlingar inom snowboard är något som inte riktigt fångar allmänhetens intresse speciellt mycket, men även dessa tävlingar är något som uppskattas av de flesta som ser dem på plats. Inom snowboard tävlas det i fem olika grenar: parallellstorslalom, slopestyle , big air, halfpipe och snowboardcross.

De första världscuptävlingarna i snowboard 2023/2024 hålls i schweiziska Chur 21 oktober med tävlingar i big air, och avslutas med snowboardcross i kanadensiska Mont Sainte-Anne i delstaten Quebec 22 till 24 mars.

Andra sporter

Självklart finns det ännu fler vintersporter men vi har här gått igenom sporter som kan vara av intresse att kombinera med när man åker på skidsemester. Exempel på andra vintersporter som det tävlas i på till exempel OS är ishockey, curling, bob, rodel, skridskor och konståkning.