Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Snowboarding vs skidåkning - vad är att föredra?

Att ge sig ut nedför en backe med glittrande snö är något av den härligaste känslan som finns, oavsett om du gör det på skidor eller på en snowboard. För många år sedan, när jag själv lärde mig åka skidor, existerade inte snowboard och det var med andra ord ingen fråga om vad man skulle välja. Idag är snowboarding nästan lika stort som skidåkning, åtminstone bland yngre åkare. Så om du ska följa med på en skidsemester i vinter, vad är egentligen att föredra att lära sig om man vill kunna ta sig nerför backarna? Vi ska här gå igenom de båda "stilarna" och jämföra dem, allt för att hjälpa dig välja om du bör satsa på att lära dig skidåkning eller snowboarding.

Till att börja med ska vi nämna att båda sporterna skidåkning och snowboard har sin unika charm, men varje sport har också sina egna utmaningar att ta hänsyn till. Båda har sina spänningsmoment, de är båda fysiskt krävande och framför allt - båda är otroligt roliga. Men de har också sina utmaningar som vissa ser som fördelar medan andra ser dem som nackdelar, och hur du känner är något som kan vara avgörande för vad du i slutändan föredrar.
Skidåkare som åker offpist

Inlärningskurvan för de olika stilarna

En av de första sakerna folk funderar på är själva inlärningskurvan, det vill säga hur snabbt kan du ta dig från dina första stapplande steg i din nya utrustning till att du åker någorlunda obehindrat, så vi börjar där.

Skidåkning - lättare i början

I regel säger man att skidåkning är lite lättare för nybörjare, och det är sant åtminstone när vi pratar om den första tiden av inlärningen. Positionen, eller ställningen om du vill, där man är framåtvänd och fötterna något isär är något som känns mer naturlig för de flesta, särskilt om du har utövat andra sporter med liknande egenskaper som exempelvis längdskidåkning. Det är också lättare att behålla balansen när du står på ett par skidor, något som gör att det känns mindre skrämmande när man glider nerför backarna för första gången.

Det finns dock ett men. Även om det är en relativt snabb kurva för att lära sig grunderna kan det vara svårare att utvecklas från glad nybörjare till mer avancerade nivåer. Skidåkning utför kräver tekniska färdigheter, särskilt när backarna börjar bli lite brantare och där snävare svängar krävs. Och ännu mer om vi pratar om offpiståkning, men allt detta ligger en bit fram i tiden och inget man ska tänka på initialt.

För att verkligen bemästra skidåkningen behöver du bli bekväm med balans, svängar, kantning och hur man använder sig av stavarna som hjälpmedel. Allt detta ska inte bara läras var för sig, allt ska komma samman i "perfekt" koordination - och att få till allt detta tar tid.

Snowboard - svårare i början

Att lära sig åka snowboard är å sin sida ofta svårare att plocka upp i början. Att ha sina fötter fastspända på en bräda, utan möjlighet att röra på dem, i kombination med att du står med kroppen på sidan är något som känns väldigt ovant och till och med förvirrande. Om du behärskar att åka skateboard eller att surfa har du en enorm fördel. Förvisso sitter inte fötterna fast vid dessa båda sporter, men ställningen är densamma och rörelserna för att behålla balansen är snarlika.

De första dagarna med snowboard innebär vanligtvis många fall, antingen bakåt på rumpan och i värsta fall din rygg, eller framåt med hög belastning på dina händer och handleder. Tro mig - att få lite blåmärken är oundvikligt och det gäller att bemästra rädslan för att falla. Personligen slog jag i ryggen hårt första dagen när jag lärde mig att åka snowboard, något som gjorde att jag i flera timmar framöver var livrädd att falla bakåt, och detta gjorde naturligtvis att jag i stället föll framåt hela tiden. Att maximera antalet skydd på kroppen de första dagarna är rekommenderat, detta förhindrar inte bara skador utan hjälper dig också med att hålla rädslan att falla under kontroll.

Men när väl grunderna sitter är det faktiskt lättare att fortsätta sin utveckling mot att kunna säga att man behärskar snowboardåkning. Faktum är att snowboardåkning är mycket intuitiv när du väl får kläm på det, och jag skulle säga att kurvan för att nå en nivå där man kan kalla sig en fullgod åkare planar ut bra mycket snabbare jämfört med skidåkning.

Kontroll och komfort

Som nästa steg så tittar vi närmare på kontroll och komfort för de olika stilarna, och vad som skiljer dem åt.

Skidåkning - mer kontroll

Som skidåkare har man känslan av att man har mer kontroll. Även om det nästan känns omöjligt med samspelet av fötter, händer och tyngdpunkt i början har du ändå känslan av att du inte är "fastspänd" utan helt fri. Möjligheten att använda båda skidorna som stöd gör att man har det lättare att justera sina rörelser för att upprätthålla balansen. Att man har stavar i sina händer hjälper naturligtvis också till med stabiliteteten.

En stor nackdel med skidutrustningen är skidpjäxorna. De är kända för att vara obekväma, och detta särskilt när man blir tvungen att gå i dem och de är heller inte så roliga att stå i på after-skin när man är trött efter en dag i backarna. Skidpjäxor är tunga, styva och stela, och det tar tid att vänja sig vid dem. Men kom ihåg att även om de tidvis känns som är plåga är det pjäxorna som ger er kontrollen och stödet för att behålla balansen i backarna.
Cool snowboardsnubbe i en sväng

Snowboard - mer flytande

Snowboardåkning handlar mycket om flyt. Det känns som att du surfar på snön och svängarna känns mindre ryckiga jämfört med skidåkning. Du kommer snart att upptäcka att snowboard fungerar utmärkt i pudersnö, något som är svårare med skidor då de tenderar att fastna i snön om du inte behärskar tekniken, och känslan av att glida över färsk snö på en bräda är svår att slå.

Flytet är dock inte bara något positivt, med det så kommer en brist på precision. Som snowboardåkare har du det svårare med isiga backar, i branta backar kan det vara svårt att bromsa och korta svängar som smala stigar kräver är svårare, vilket ibland kan kräva att du helt enkelt måste ta av dig brädan och gå.

Dessutom kan det vara lite besvärligt att komma på och av vissa av liftarna som snowboardåkare, särskilt för nybörjare. För att underlätta detta så kommer du att behöva spänna på och av dina bindningar mycket, vilket kommer kännas som bökigt ibland.

Men en stor fördel med snowboardåkning är pjäxorna. Snowboardpjäxor är bra mycket mer bekväma än skidpjäxor och känns närmast som en skön känga. De är mjuka, lätta att gå i, och gör generellt livet i och utanför skidbackarna mer bekvämt. När du går från hotellet till liftarna eller står och tar en öl på after-skin i ett par bekväma snowboardpjäxor kommer det absolut kännas som du har gjort rätt val.

Skador - vad är farligast?

Att skada sig är så klart inget någon önskar men då skid- och snowboardåkning är en väldigt fysisk sport (och kan till och med kallas extremsport om du frågar försäkringsbolagen), måste vi naturligtvis gå igenom skaderiskerna. Det ska dock redan nu nämnas att skada sig allvarligare är inte något som hör till vanligheterna. Så länge man är medveten om sina begränsningar, anpassar sig efter det och inte blir övermodig så är skador inget du ska behöva gå runt och oroa dig för.

Skidåkning - knäna i riskzonen

Att åka på knäskador är något som är mycket vanligare med skidåkning kontra snowboard. Rörelsen med benen, oberoende av varandra, och den vridande rörelsen som är involverad i svängar kan ge en väldigt hög belastning på dina knän, och detta särskilt om du ramlar när kroppen är i fel position. Att vrida och skada korsbanden är tyvärr något som händer för en del skidåkare.

Snowboard - överkroppen i riskzonen

När vi pratar om snowboard så tenderar man att få fler skador på överkroppen jämfört med skidåkning. Eftersom nybörjare ofta faller framåt eller bakåt är handledsfrakturer samt rygg- och axelskador något som är mycket vanligare. Att ha rätt skyddsutrustning på sig är mycket viktigt, särskilt för nybörjare, och därför är handledsskydd ett måste när du snowboardar, och även ett ryggskydd är att rekommendera.

Gemensamt för både skidåkning och snowboard

När jag själv började åka skidor som barn på 80-talet var hjälm inte så vanligt, framför allt inte bland vuxna var det näst intill icke-existerande. Idag är det något som i princip alla har Även om det i regel bara är obligatoriskt för barn (i vissa länder kan till och med föräldrarna få böter om inte barnen har hjälm) är det något som även de flesta vuxna använder idag.

Anledningen till att man ska använda hjälm är enkel - huvudskador existerar och kan vara ge skador för livet eller till och med vara dödliga. Alla som känner till fallet med Michael Schumacher är medvetna om detta. Som nybörjare är det helt enkelt ett måste med hjälm, men även när du behärskar din åkstil bättre är det värt att behålla den på - säkerheten framför allt, right?

Terrängpreferenser

Ditt val om du föredrar skidåkning eller snowboard kan också bero på vilken typ av terräng du föredrar, eller tror dig föredra, att åka i.

Skidåkning ger dig mångsidighet

Väljer du att satsa på skidor får man en fördel med att man kan välja att åka i en mer varierad terräng. Oavsett om det handlar om pudersnö, pistade backar, puckelpist eller att åka genom trånga skogspartier så ger skidåkning dig den kontroll och balans som behövs för att hantera alla dessa typer av terränger och förhållanden. Självklart pratar vi om på sikt för vissa terränger, för en nybörjare är det enkla pistade backar som gäller.

Snowboardare älskar pudersnö

Å andra sidan, när det gäller snowboardåkning så ger det en fantastisk känsla att glida genom pudersnö. Om du har turen att få uppleva en dag med precis nyfallen snö, erbjuder snowboardåkning en nästan surrealistisk upplevelse, det kommer att kännas som att du svävar på luft.

Men snowboardåkning kan vara mer komplicerat på terräng av plattare slag, såsom transportsträckor mellan backar. Om du åker över en lång platt sträcka måste du ibland ta av dig bindningarna och trycka med foten för att komma framåt, medan skidåkare enkelt kan glida eller staka sig fram i samma parti.
Snowboardåkare som hoppar från en rail

Om man är intresserad av att lära sig diverse olika trix, vilket förstås är total överkurs för nybörjare men kan vara något som är ett framtida mål, är det snowboarden förmodligen det du vill satsa på. Många snowparks, med sina rails, hopp och halfpipes är ofta designade med just snowboardåkare i åtanke.

Varför älskar folk den ena mer än den andra?

Både skidåkning och snowboard har sin charm och spänning, och även för de som behärskar båda två finns det alltid något man föredrar framför det andra.

Skidåkare älskar precision och hastighet

Skidåkare fastnar i regel för farten och kontrollen. Om man älskar att fullkomligt flyga nerför ett berg samtidigt som man har förmågan att göra skarpa svängar och navigera genom smala passager kan skidåkning vara den ultimata adrenalinkicken. Dessutom är skidutrustningen inriktad på just precision och kontroll. Skidåkare uppskattar också förmågan att hantera ett brett spektrum av terräng, vilket gör att man med enkelhet (nåja) kan ta sig fram överallt på berget.

Snowboardåkare älskar flytet och freestyle-elementet

Snowboardåkning handlar om just själva åkningen. Snowboardåkare älskar flytet när man skär igenom svängarna och känslan av att glida över snön. Många börjar också med snowboardåkning för själva freestyle-aspekten - förmågan att hoppa, göra trick och spendera dagarna i snowparken har en stor dragningskraft för vissa. Snowboardkulturen betraktas också som mer avslappnad och lite mer "hipp" än skidåkning, men detta är naturligtvis en rent subjektiv åsikt (ofta bland ungdomar).

Så, vad ska du välja?

Vad du väljer handlar helt enkelt om vad du vill ha ut av din tid på berget. Både skidåkning och snowboardåkningen har sin charm och sina fördelar och nackdelar. Så varför ska man helt enkelt inte prova båda, kanske du undrar? Självklart kan du göra det men tänk på att du måste ge respektive sport/åkstil några dagar för att lära dig det tillräckligt bra för att få en ärlig uppfattning om du gillar det eller inte.

Så vad föredrar jag själv personligen? Det var skidåkning jag lärde mig först, det är det jag behärskar bäst och kanske det är därför jag också gillar det mest. Jag har inga problem med några terränger och jag älskar verkligen farten med skidåkning, ofta på gränsen till vad som känns obehagligt utan att vara farligt. Att lära sig att åka snowboard var dock en otroligt rolig upplevelse, trots jag slog mig gul och blå när jag lärde mig det. När jag väl verkligen kände att jag verkligen kunde åka snowboard var det en härlig känsla, och jag älskar att ibland byta ut skidorna mot snowboarden för en dag.

Skrivet av:
Mitt namn är Andreas Lundgren och jag föddes i mitten av 70-talet och lärde mig åka skidor utför från tidig ålder, och har därefter åkt regelbundet varje vinter genom hela livet. Jag skulle inte kalla mig en expert men jag håller en hög "amatörnivå" och har provat på det mesta inom skidåkning över hela världen. Även om jag ser mig själv "skidåkare" älskar jag även att åka snowboard och försöker att åka minst en dag snowboard varje skidresa, dels för att det är kul, dels för att bibehålla mina kunskaper.