Vilket sökalternativ passar mig?

Skidresor
skidresa är det som gäller och ni vet ungefär var och när ni vill åka. Bland våra skidresor kan ni filtrera och välja resor från alla Sveriges största skidresearrangörer.
Lågpriskalendern
Skidresa ska det vara, datum och skidort är flexibelt, ni vill bara hitta en så bra deal som möjligt. Använd vår lågpriskalender för skidresor för en snabb överblick när de billigaste skidresorna finns tillgängliga.
Sök flyg & hotell
Skidort och datum är bestämt (ungefär i alla fall), och ni vill ha alla alternativ. Använd i så fall vår skidresesök. Ni får alla tillgängliga boende, flyg och skidresor i en och samma sökning.
Skidreseagenten
Ni är väldigt flexibla både vad gäller skidort och datum, ni vill bara hitta en så bra och prisvärd skidresa som möjligt. Skidreseagenten låter er välja upp till 5 skidorter och några olika datum och gör 100-tals sökningar åt er.
Fler alternativ
Har ni bokat er skidresa? Då bör ni även fundera om ni behöver något av detta:Ni kan även se alla våra bokningsalternativ här.

Vår skidresa till Champoluc 2024

Vår skidsemester denna vinter gick till Champoluc, en av skidorterna i skidområdet Monterosa Ski. Vi valde Champoluc dels för att några av resesällskapet varit i Monterosa tidigare, även om de då bodde i Gressoney. Då de verkligen gillade skidåkningen här men tyckte att Gressoney var en lite för liten och ocharmig by så siktade vi i stället in oss på Champoluc som hört mer gott om och jag ska här berätta om hur jag upplevde denna italienska skidort.
Vy över Champoluc
Vy över Champoluc

Ska man flyga till Champoluc är det två flygplatser som är lämpligast att välja mellan. Antingen flyger man till Torino, som är närmast, eller så flyger men till Milano flygplats Malpensa som är något längre bort men en betydligt större flygplats och lättare att hitta flyg till. Eftersom vi hittade biljetter till ett bra pris till Torino så valde vi att boka flyget dit, främst på grund av att vi från början hade tänkt att boka transfer vilket är billigare från Torino jämfört med Milano.

Då vi i slutändan endast blev två personer som flög till Torino, de andra i resesällskapet bokade senare och valde istället att flyga till Malpensa, så skulle kostnaden för transfer bli 200 euro per person för en tur- och returresa. När vi kollade upp hyrbil så skulle kostnaden endast bli 68 euro inklusive full försäkring så valet blev ganska enkelt, speciellt med tanke på att hotellet vi skulle bo på hade gratis parkering.

Vi visste att det fanns risk för snöfall och hyrbilar på kontinenten har i regel inte vinterdäck men det skulle ingå snökedjor så vi såg det inte som något problem. Bilen kom med snösockor i stället för snökedjor men vi hade tur på vägen upp till Champoluc då det inte hade börjat snöa än, trots att prognosen sa det, så vi behövde inte använda dem då.

På promenad genom byn

Vi anlände till vårt hotell Hotel Relais Des Glaciers sen eftermiddag på lördagen så någon skidåkning var inte aktuellt, och inte planerat heller. I stället tog vi en promenad för att kolla in byn. Byn Champoluc är i praktiken en kilometerlång gata där de flesta restauranger och butiker ligger, och även många av hotellen. Förmodligen på grund av byggrestriktioner så finns här som tur är inga fula stora hotellbyggnader i betong, i princip alla byggnader är i alpstil vilket gör byn mycket mysig. Jag kan förvisso inget om Champolucs historia men att de har en gammal kyrka gör i alla fall att man kan vara säker på att byn har lite historia och har inte enbart uppkommit för att serva skidturister.

Vårt hotell ligger i södra änden av byn medan gondolliften upp i backarna ligger i norra änden så vi passerade i stort sett allt på vägen dit. Förutom en hel del hotell så passerade vi väl åtminstone fem sex olika butiker som säljer skidkläder och utrustning så har man glömt något är det inga problem att köpa det här. Vi behövde inte handla något så vi var inte in i några av butikerna så jag kan inte ge några rekommendationer där.
Lite afterski-känsla i Champoluc

Väl framme vid gondolliften passade vi på att köpa liftkort till dagen efter i den enda maskinen som fanns för 56 euro per person (vilket var ett misstag, mer om det senare). Det var hyggligt hålligång på afterskin på taket av baren Kondor ovanför ingången men då Champoluc inte direkt är någon partyby var det egentligen det enda som betraktas som hålligång vi såg under hela skidresan. Strax efter gondolliften ligger ett self-service tvätteri om man nu behöver tvätta något, och mittemot det ligger restaurangen Il Balivo som vi kollade in då vi hade en bordsreservering där dagen efter.

På väg tillbaka gick vi in i byns lilla matbutik CRAI som ligger nära liften. Butiken var förvånansvärt välsorterad och de hade även en charkuteri- och ostdisk. Priserna var väl ungefär som förväntat då man i princip har monopol i en liten skidsemesterby men inte löjligt höga. Vinerna var dock förvånansvärt dyra, eller snarare så hade de väldigt få som var i lägre prisklassen. Nästan alla vinerna låg på 15 euro och uppåt, och det billigaste vi såg kostade 6 euro nånting. Inte för att vi var ute efter billiga viner men det var mest bara förvånande i ett vinland, men en möjlig förklaring är att de hade väldigt mycket lokala viner från Valle d'Aosta som vi nu lärt oss inte är billiga (något som gör att även vinerna på restaurangerna är höga).

Första kvällen åt vi pasta och pizza på Ristorante Pizzeria Churen. En onekligen högljudd restaurang då det var många stora sällskap barnfamiljer där och restaurangen inte har någon som helst ljudisolering men miljön och stämningen var ändå ok. Bra och snabb service, pastan var ok och pizzan var absolut god utan att vara fantastisk. Detta var en lördagskväll och restaurangen var packad men vid entrén så fanns det barbord som var lediga så jag misstänker att det ofta är möjligt att få plats där om man inte har bokat i förväg.

Första skiddagen i Champoluc

Vi vaknade på söndagen och tittade ut och såg att det snöade rejält men enligt prognosen skulle det lugna ner sig strax efter lunch. Därför tog vi det lugnt på morgonen och började så klart med hotellets frukostbuffé vilken var en mycket bra. Buffén hade i princip allt man önskade sig och lite mer så det var en bra start på dagen.

Snön fortsatte falla men vi gav oss ändå i väg mot liften runt 11-tiden, vi hade även den hyrda skidutrustningen att hämta. Vi hade hyrt vår skidutrustning hos La Glisse som ligger precis vid liften och är det största skiduthyraren i byn, men det finns även ett par andra skiduthyrare i anslutning till liften. Vi valde även att betala 5 euro per dag och person för förvaring av skidor och pjäxor hos La Glisse då ville slippa släpa på grejerna till hotellet.
Snöfall i Champoluc

Efter att vi hämtat ut skidutrustning så åkte vi upp för den första gondolliften (Champoluc Crest) och fortsatte direkt uppför den andra (Crest-Alpe Ostafa III). När vi klev av på 2420 meters höjd bestämde vi oss för att ta första åket nerför därifrån i stället för att ta stolliften ytterligare en sträcka uppför. Anledningen var att det snöade än mer rejält uppe på berget och vi ville även testa skidåkningen innan vi fortsatte.

Väl ute i backen var det tyvärr väldigt svåråkt. Det snöade så mycket så att man inte såg marken, och på toppen av det var hela backen fylld med pucklar och det dessutom inte helt lätt att se andra skidåkare runt omkring sig. Efter att vi tagit oss ner till änden av första gondolliften var vi båda helt dyngsura av den något blöta snön som föll och med tanke på hur svåråkt det var så bestämde vi oss för att ge upp och alternativt försöka igen senare om snöandet lugnade ner sig. Dessutom lockade hotellet uppvärmda utomhuspool mer just då.

Snön fortsatte falla långt längre än prognosen sa så det blev ingen mer skidåkning den dagen. Men med dryga 50 centimeters snöfall i byn och upp till 90 centimeter uppe i bergen så såg det lovande ut inför morgondagen.

De andra i resesällskapet anlände på kvällen och då de också hade hyrbil var de smarta nog att uppgradera bilen till en bil med vinterdäck, vilket var helt rätt val med tanke på snön som hade fallit under dagen. Vi mötte upp dem på restaurang Il Balivo som vi hade bokat en dryg vecka innan. Restaurangen är enligt många, och även av personalen på vårt hotell, den bästa i Champoluc och den motsvarade definitivt allas förväntningar. Mycket god mat och även om den inte är billig (men inte heller löjligt dyr) är priset kontra kvalitén på maten mycket bra, så denna restaurang rekommenderas absolut.

Andra skiddagen i Champoluc

Med snöfallet från dagen innan och en prognos för mycket sol var förhoppningarna om att det skulle bli en perfekt skiddag stor på måndagen, och det uppfylldes också till största del. Det enda problemet var att på grund av de massiva mängderna med snö som fallit var det lavinrisk på många ställen, vilket gjorde att liften Bettaforca som tar en till Gressoney-sidan var avstängd. Även merparten av liftarna på Gressoney och Alagna Valsesia-sidan av bergen var avstängda men lyckligtvis var nästan alla liftar på Champoluc-sidan öppna.

Vi köpte liftkorten från dag till dag på grund av vissa fysiska krämpor i sällskapet och i detta fall var det tur att vi gjorde så för priset på liftkortet på måndagen var nedsatt till 43 euro på grund av de att de begränsat antalet öppna liftar.
I skidbackarna i Champoluc

Något som var mindre bra var att den svarta backen Sarezza-Contenery, som tar en från backarna rakt ovanför Champoluc till backarna som ligger ovanför byn Frachey (ett par kilometer norr om Champoluc) var avstängd, vilket gjorde att vi enbart kunde åka på den södra sidan av bergen. Lyckligtvis öppnade efter vår lunchpaus och vi kunde röra oss norrut mot Frachey-backarna då, vilket var tur eftersom att ha fortsatt i samma backar på eftermiddagen också hade blivit mindre kul.
Utsikt från backen i Champoluc

Sista chansen att ta liften från Frachey-området tillbaka till Champoluc var klockan 16:30 så strax innan det rörde vi oss tillbaka och jag avslutade dagen strax innan 16:30 med ett sista åk nerför svarta backen Del Bosco som tar en hela vägen ner till byn. Det ska nämnas att Del Bosco förvisso är flaggad som svart men det är endast en ytterst liten sträcka som är svåråkt så den känns inte direkt som en svart backe, om det nu är någon mindre erfaren åkare som tvekar att åka hela vägen ner. Om man känner sig osäker kan man så klart alltid ta gondolliften ner till Champoluc i stället.

Sammanfattningsvis blev det en näst intill perfekt skiddag. Det var sol mestadels av dagen men snön blev aldrig riktigt tung och eftersom det inte var så mycket folk ute i backarna på en måndag i mitten av mars så blev pisterna aldrig riktigt sönderåkta.

På kvällen hade vi först bokat bord på Brasserie du Breithorn, som liksom Il Balivo är väldigt högt rankad. Men då Brasserie du Breithorn är dyrare än Il Balivo (förmodligen dyrast i Champoluc) och en i sällskapet är vegetarian och vi inte såg några vettiga vegetariska alternativ på menyn så valde vi att avboka och boka bord på Le Sapin i stället. Le Sapin är väl i ärlighetens namn inte lika charmig som Il Balivo men maten var mycket bra, och går ni dit rekommenderas pannacottan starkt som efterrätt.

Tredje skiddagen i Champoluc

Vi vaknade lite sent på tisdagen så det blev en ganska sen frukost. Dessutom ville vi ha bilen preparerad inför hemresan dagen efter då vi var tvungna att åka relativt tidigt. Bilen var både insnöad och vi ville ha snösockorna på framdäcken färdigmonterade så vi slapp göra det på morgonen när vi skulle åka, så med lite hjälp från personalen på hotellet så preparerade vi bilen först.

Utöver att vi var lite sena på morgonen så ville min fru starta skidåkningen från Frachey i stället för i Champoluc. Anledningen till det var hon ville undvika den svarta Sarezza-Contenery som man måste ta sig nerför för att komma till Frachey-området och därefter vidare till Gressoney-sidan (alla liftar var öppna denna dag ska tilläggas). Detta gjorde att vi bara köpte ett liftkort för eftermiddagen med start klockan 12:00. Då allt var öppet igen var priset för en heldag uppe på 58 euro och för en halvdag kostade det 47 euro.

Chauffören för hotellets shuttlebuss var vänlig nog att skjutsa oss hela vägen till Frachey trots att de normalt bara åker med en till Champolucs lift. Att vi var sena och förmodligen de sista skidåkarna på hotellet som gav oss i väg till backarna spelade så klart in, men ändock.
Utsikt över snöiga berg i Champoluc

Väl vid liften i Frachey, en by som endast består av några få restauranger och ett fåtal hotell och boenden, fick vi vänta en halvtimme innan vårt eftermiddagskort började gälla. Väl uppe i backarna blev det dock en helt perfekt dag. Det var sol hela dagen utan att bli för varmt och då det var en tisdag i mitten av mars så var det inte alls mycket folk i backarna.
Gressoney skylt vid Colle Bettaforca

Vi åkte en timme på Frachey-sidan innan vi tog Bettaforca liften upp till toppen Colle Bettaforca och över på Gressoney-sidan. Efter att spenderat drygt ett par timmar på den sidan, inkluderat lunch, gav vi oss tillbaka till Champoluc-sidan och gjorde några åk innan det var dags att runda av. De båda röda backarna på båda sidorna av Colle Bettaforca är riktigt sköna långa backar förmodligen de två roligaste i området, som vi åkte i alla fall.
Utsikt ner mot Gressoney

Omständigheterna med de stängda liftarna på måndagen och att vi var sena ut på tisdagen gjorde att vi inte hann med att ta oss upp mot Alagna Valsesia och testa på den delen av Monterosa-området, men det är alltid skönt att ha fortfarande ha något nytt att upptäcka om vi återvänder (vilket inte alls känns omöjligt).

Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag kan varmt rekommendera Champoluc för de som funderar på en skidresa dit. Nu hann vi ju inte som sagt inte utforska hela Monterosa Ski men av det vi fick uppleva är det nästan enbart positiva ord vi har att säga. Backarna är långa och breda, det är inte packat med folk och i princip inga köer i liftarna. Nu var vi förvisso inte där under den absoluta högsäsongen och undvek dessutom helgen (något vi alltid föredrar att göra). Det finns dessutom gott om offpist/freeride möjligheter och även en del skogsskidåkning offpist för de som gillar det. Dessutom är byn Champoluc mycket fin och gemytlig och det finns tillräckligt med restauranger för att få lite variation.

Om vårt hotell - Hotel Relais Des Glaciers

Vi bokade vårt hotell tidigt och fick därför ett bra pris på Hotel Relais Des Glaciers, och valde det mycket på grund av att vi ville ha ett hotell med utomhuspool och ett som hade högt gästbetyg. Eftersom vi valde att åka lördag till onsdag så var priset för lördagsnatten ganska högt men övriga nätter i stället ganska billiga så totalpriset blev under 200 euro i snitt per natt.

Hotellet har en uppvärmd utomhuspool och dessutom ett spa med fyra olika typer av bastu (vanlig bastu, romersk, turkisk och någon variant på vanlig bastu). På vissa hotell måste man betala för att få tillgång till spat men här ingick allting i priset, endast massage och behandlingar kostade extra. Allting levde helt klart upp till våra förväntningar, utomhuspoolen kunde vara lite överbefolkad strax efter skidåkningen avslutats men inget extremt.

Frukost ingick och frukostbuffén höll högsta klass. Det var gratis parkering, personalen var mycket trevlig och hjälpsam och rummet fint, hyggligt stort och välstädat. Dessutom var hotellbaren mycket mysig och drinkar var både bra prissatta och bra gjorda. I stort sett ingenting att klaga på och vi kan absolut ge hotellet högsta betyg och verkligen varmt rekommendera detta hotell.

Hotellet har ingen restaurang men man kan beställa smörgåsar, charkuteri- och ostbrickor och lite annat i baren så det går att äta här om man inte orkar ge sig av till någon restaurang. Dessutom fick man en rejäl snacksbricka gratis när beställde drinkar, så pass mycket att det närmast kan betraktas som en förrätt.

Det enda man kan "klaga" på är hotellet ligger en bit från gondolliften, en knapp kilometer, men om man inte orkar gå så har de gratis shuttle under förmiddagen och även från klockan 16 så man kan åka tillbaka efter skidåkningen. Dessutom går de lokala bussarna (också gratis) varje halvtimme så man kan även hoppa på någon av dem.

Om restaurangerna i byn

Jag har redan skrivit om restaurangerna vi besökte en del ovan för de första tre kvällarna vilka vi alla var nöjda med. Den sista kvällen hade vi inget bokat vilket gav oss lite problem. Några restauranger var stängda på tisdagskvällar och de fyra första restaurangerna vi gick in till var fullbokade vilket gjorde att vi till sist hamnade på restaurangen på Hotel Castor. Servicen var bra men maten var väl i ärlighetens namn den sämsta vi åt i Champoluc och vi ångrade att vi inte bokat någon bättre restaurang innan.

Även om det finns relativt gott om restauranger i Champoluc så är det inte helt lätt att hitta ett bord om man inte bokat. Det var dessutom inte absolut högsäsong när vi var där så jag kan tänka mig att det nästan är omöjligt att få bord någonstans utan bokning då. Därför är det starkt rekommenderat att boka bord redan innan ni påbörjar skidsemestern, och de populäraste restaurangerna är bäst att boka minst ett par veckor innan, i alla fall på fredags och lördagskvällars.

De flesta restauranger serverar lokal mat som är väldigt köttbaserad, framför allt nötkött men även en hel del charkuterier. Det finns inte många kyckling-, fisk- eller vegetariska rätter, och vissa restauranger har inga alls. Det var även ganska sparsamt med pastarätter på de restauranger vi besökte i alla fall.

Avslutningsvis

Totalt sett var vi alla mycket nöjda med vår skidresa till Champoluc och alla var överens om att vi utan problem skulle kunna välja att åka tillbaka hit. Det är relativt enkelt att ta sig hit (framför allt om man inte har något emot att hyra bil), skidåkningen håller hög klass och för att vara Alperna var det mesta relativt bra prissatt. Liftkort är (i dagens läge) inte så dyrt och i restaurangerna i backarna kostar en stor öl "endast" 6 euro och maten man får är ganska bra och kostar mellan 8 och 15 euro.